Exposities en talks

Ashanti

Impressie expo in theater Zuidplein 11 t/m 13 maart 2022

When we grow up

Impressie expo in theater Zuidplein 11 t/m 13 maart 2022

Exposities Ashanti en When we grow up

 

Ashanti

Het feministische vrouwenblad uit de jaren ‘80 van- en voor Surinaamse vrouwen met als specifiek doel de stem van de vrouw van kleur te vertegenwoordigen, te versterken en te vergroten. Klinkt dit bekend, right? Zie tijdens deze expositie op wiens schouders wij staan en welke onderwerpen bespreekbaar werden gemaakt.

 

When we grow up

Een expositie van Kevita Junior

Wat betekent het om in Nederland op te groeien met meerdere tradities en culturen? Wie of wat geeft betekenis aan jouw identiteit? Deze vragen staan centraal in de expositie “Wanneer we opgroeien”. In deze expositie worden verhalen verteld door jongvolwassenen van Surinaams-Hindostaanse afkomst. Zo wordt er gezamenlijk zichtbaarheid gegeven aan de vele identiteiten waarmee we te maken krijgen in ons leven, in Nederland. De werken in de expositie vertellen je meer over de geschiedenis, tradities en culturen waarmee we allemaal opgroeien, maar niet altijd gezien worden.

Interactieve expositie

Tijdens de interactieve expositie ga je naar aanleiding van de kunstwerken van Surinamese Creatives en onderwerpen van Ashanti in gesprek met elkaar. De oud (redactie)leden van Ashanti zijn tijdens deze expositie ook aanwezig. Bezoek na de interactieve expo ook de danstheatervoorstelling CTRL+ALT+IDENTITY!

Een traditie van verzet

2 generaties Hindostaanse vrouwen in gesprek

 

8 maart 2022 | 19.30 uur | Theater Zuidplein | Rotterdam

ASHANTI was een feministische vrouwenkrant opgezet door Surinaamse vrouwen in de jaren ’80. De harde kern bestond uit Hindostaanse vrouwen die politiek actief waren. Pravini Baboeram gaat deze avond in gesprek met twee generaties vrouwen;

  • Sitla Bonoo, één van de oprichtsters van Ashanti;

  • Rahina Hassankhan, oud-redactielid Ashanti;

  • Wedica Premchand, oprichtster Hindostaans & Queer;

  • Rishma Khubsing, initiatiefneemster van 3 mei, een liefdevol verzoek.

Verder is er ook gelegenheid voor vragen uit het publiek en zal er een eerbetoon zijn aan Gharietje Choenni (†2022), één van de drijvende krachten achter Ashanti.

  • Sitla Bonoo

    Sitla was verbonden als vormingswerkster/emancipatiewerkster in de jaren ‘80 aan de Stichting voor Surinamers Den Haag. Vanuit die functie organiseerde ze talloze emancipatieactiviteiten voor vrouwen en jongeren. Ze was actief in de linkse beweging en één van de oprichtsters van de vrouwenkrant ASHANTI

  • Rahina Hassankhan

    Rahina was in de jaren '80 verbonden aan Vrouwenopvang Rijnmond, een instelling waar mishandelde vrouwen op een geheim adres werden opgevangen. Ze werkte jarenlang mee aan de vrouwenkrant ASHANTI en was leidend in de jongerengroep Kamal.

  • Wedica Premchand

    Wedica is oprichtster van Hindostaans & Queer, een platform waarop de Surinaams-Hindostaanse queer gemeenschap een gezicht krijgt.

  • Rishma Khubsing

    Rishma is initiatiefneemster van 3 mei, een liefdevol verzoek. Een initiatief dat het verzoek richt aan het Nederlandse volk en de regering om een nationale herdenkingsdag te houden voor slachtoffers van het Nederlands kolonialisme.